Komende nieuwe wet- en regelgeving in 2016: overgangsregeling VAR

In 2016 gaat de wet- en regelgeving voor de VAR veranderen. De Tweede Kamer heeft het voorstel voor de ‘Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ al goedgekeurd, de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nu in behandeling. Totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat, is er een overgangsregeling.

VAR voor 2014 en 2015 langer geldig

Vanwege de komende nieuwe wet- en regelgeving geldt het volgende: Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden? Dan mag u uw VAR voor 2014 of 2015 ook in 2016 blijven gebruiken. U hoeft in dat geval dus geen nieuwe VAR voor 2016 aan te vragen.

Wanneer wel een nieuwe VAR aanvragen?

Gaat u in 2015 of 2016 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of gaat u andere werkzaamheden uitvoeren dan uw huidige werkzaamheden? Of hebt u nog geen VAR, maar hebt u er wel een nodig? Dan vraagt u hiervoor een nieuwe VAR aan. Deze VAR is geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat.

Werken met een voorbeeldovereenkomst

U kunt ook nu al werken met een voorbeeldovereenkomst. Het werk dat u doet, moet dan volgens de voorbeeldovereenkomst worden uitgevoerd. Uw opdrachtgever hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.